set mirades

Des del 2016 ofereixo cicles de rutes, tant setmanals com quinzenals o mensuals. Cadascun dels set cicles gira entorn a un fil conductor, un punt de vista concret. Amb cada cicle, i durant un trimestre recorrem la ciutat des d’una temàtica concreta.


De Barcino a Nou Barris. Una passejada per la història

En aquest cicle de rutes, fem un recorregut cronològic per la història de la ciutat, des de la Barcino romana fins a Nou Barris, tot passant per la Barcelona medieval, la ciutat de la Revolta dels Segadors o l’origen del barri de Gràcia al segle XIX. Durant aquest cicle també aprofitarem per visitar arxius històrics o desconegudes ruïnes romanes de Baetulo, la Badalona romana.


Sigueu més forts que el patró que us paga. Una història de la Barcelona industrial

Les rutes d’aquest cicle ens faran treure fum! Recorrerem els carrers dels antics barris industrials de la ciutat: el Poblenou, Sants, la Barceloneta. Però també recorrerem barris com Sant Gervasi de Cassoles, Vallvidrera o Sarrià. Ens endinsarem en els moviments obrers al Raval i ens enfrontarem a les ferides que amaguen els murs de la guerra civil.


Si és que hi ha cases d’algú. Una història de l’habitatge

On vivim? I com? En un pis, com a llogaters, en una torre amb jardí, en una habitació, com a rellogats? En aquest cicle parlarem de l’habitatge, des de l’Eixample igualitària projectada per Ildefons Cerdà als passadissos i passatges de la Torrassa i Collblanc de la dècada de 1920, de les torretes menestrals del Guinardó a les cases barates, de la Casa Bloc als pisos de luxe del Turó Park.


Una babilònica ciutat. Històries sobre la diversitat cultural i el passat colonial de Barcelona

En aquest cicle viatjarem per les llengües, les tradicions, les creences d’alguns dels i les barcelonines amb qui compartim aquesta ciutat. Però també farem les amèriques i acompanyarem a alguns dels catalans que van anar a fer fortuna a Cuba i el passat fosc que amaguen alguns d’aquests indianos. Viatges d’anada i de tornada: Barcelona és una ciutat de viatgers.


Esquerdes a la ciutat dels prodigis. Una història dels grans esdeveniments a Barcelona

L’any 1994 la família Aiguadé apareixia per primer cop a TV3, a la sèrie Poble Nou. Feia només dos anys que s’havien celebrat els jocs olímpics. Barcelona ha organitzat molts grans esdeveniments internacionals que han transformat la ciutat com les exposicions de 1888 i 1929 o el Fòrum del 2004. Entremig d’aquests grans projectes s’hi amaga, però, la història de barris humils, i dels moviments socials que s’hi oposaren. Darrere del somni d’una ciutatcompetitiva, impul·luta i perfecte, s’hi amaga l’olor a vi ranci de bodega antiga. Son les esquerdes de la ciutat dels prodigis.


Masies, parcs i rius. Una història de la natura a la ciutat

Antigament Barcelona era un indret agrícola. La ciutat encara conserva moltes masies, ara amagades entre blocs de pisos. En aquest cicle visitarem els espais naturals tant dins com a prop de Barcelona: des de parcs modernistes a espais verds guanyats gràcies a dècades de lluita veïnal. De laberints a passejos, de masies a rius.


Cal protestar! Una història de revoltes i utopies

Barcelona és una ciutat que reivindica, que lluita, que s’organitza. En cada ruta d’aquest cicle recorrerem la història d’una protesta, manifestació, vaga o revolta. Des de l’ocupació i destrucció d’una planta asfàltica a Nou Barris a la Revolta de les Quintes a Gràcia. D’Esplugues al Cornellà de la Banda Trapera del Rio.

* Alguns dels títols dels cicles citen obres de Jaime Gil de Biedma, Jaume Sisa, Josep Maria de Segarra, Eduardo Mendoza i Manuel de Pedrolo.