set mirades

Des del 2016 ofereixo cicles de rutes, tant setmanals com quinzenals o mensuals. Cadascun dels set cicles gira entorn a un fil conductor, un punt de vista concret. Amb cada cicle, i durant un trimestre recorrem la ciutat des d’una temàtica concreta.


De Barcino a Nou Barris. Una passejada per la història

En aquest cicle de rutes, fem un recorregut cronològic per la història de la ciutat, des de la Barcino romana fins a Nou Barris, tot passant per la Barcelona medieval, la ciutat de la Revolta dels Segadors o l’origen del barri de Gràcia al segle XIX. Durant aquest cicle també aprofitarem per visitar arxius històrics o desconegudes ruïnes romanes de Baetulo, la Badalona romana.


Obrers i burgesos a la Barcelona industrial

Les rutes d’aquest cicle ens faran treure fum! Recorrerem els carrers dels antics barris industrials de la ciutat: el Poblenou, Sants, la Barceloneta. Però també recorrerem barris com Sant Gervasi de Cassoles, Vallvidrera o Sarrià. Ens endinsarem en els moviments obrers al Raval i ens enfrontarem a les ferides que amaguen els murs de la guerra civil.


Dels xamfrans de Cerdà al ‘Sevillano’

Barcelona és una ciutat de nouvinguts, d’immigrants, de pagesos que venien a la ciutat buscant un futur millor. En aquest cicle parlarem de com ha crescut la ciutat, des de l’Eixample projectada per Ildefons Cerdà als passadissos i passatges de la Torrassa i Collblanc, des de les cases barates del Bon Pastor als pisos de luxe del Turó Park.


Grutes i gratacels. Una ciutat de contrastos

En aquest trimestre ens aproparem a una ciutat increïblement diversa però en que, malauradament, també hi ha molta desigualtat. Coneixerem la diversitat cultural i social de la ciutat, des de Vallcarca a Bellvitge, de Santa Coloma a Terrassa. Des d’una església visigòtica a una mesquita i des de les profunditats d’una gruta a la cúpula d’un gratacel.


De les cases d’autoconstrucció a les grans exposicions internacionals

Barcelona ha organitzat grans esdeveniments internacionals que han transformat la ciutat: des dels jocs olímpics a l’Exposició del 1888. Entremig d’aquests grans projectes s’hi amaga, però, la història de barris humils, de cases d’auto-construcció, de moviments socials alternatius. En aquest cicle passejarem per aquestes dues cares de la ciutat.


Masies, parcs i rius. La natura a la ciutat

Antigament Barcelona era un indret agrícola. La ciutat encara conserva moltes masies, ara amagades entre blocs de pisos. En aquest cicle visitarem els espais naturals tant dins com a prop de Barcelona: des de parcs modernistes a espais verds guanyats gràcies a dècades de lluita veïnal. De laberints a passejos, de masies a rius.


Revoltes i utopies

Barcelona és una ciutat que reivindica, que lluita. En cada ruta d’aquest cicle recorrerem la història d’una protesta, manifestació, vaga o revolta. Des de l’ocupació i destrucció d’una planta asfàltica a Nou Barris a la Revolta de les Quintes a Gràcia. D’Esplugues al Cornellà de la Banda Trapera del Rio.